Asal-Usul Lian Padukan

Lian Padukan diasaskan oleh Guru Tua Mohamed bin Chik atau lebih dikenali dengan panggilan Pak Mat Kedidi, Ia berasaskan kepada Buah Pukul Mersing yang cukup dikenali di Endau dan Mersing.

“Buah Pukul Mersing adalah berasal dari Buah Sunting dan Buah Sendeng yang mana Sunting dibawa oleh Awang Daik dari Riau dan Sendeng pula dibawa oleh Pak Long Muhamad Yasin Yunus dari Muar kemudiannya telah digabungkan oleh Syed Abdul Rahman Syed Abdullah al-Yunani di bumi Mersing. Maka jadilah ianya Buah Pukul Mersing.Semasa usia muda Pak Mat pernah belajar Sendeng dengan Long Aman di Kuala Sungai Bahru dan Sunting dengan Arwah Pak Manas di Johor Bahru. Di samping itu juga beliau merupakan guru Buah Pukul Mersing. Oleh kerana sayangkan ilmu-ilmu yang dipelajarinya maka hasil perbincangan dengan Mufti Kerajaan Johor ketika itu Dato Hj Ahmad Awang, maka lahirlah Lian Padukan”.

Untuk keterangan lanjut sila lawati : http://www.lianpadukan.com/
Comments
5 Comments

5 comments:

# written by Anonymous
This comment has been removed by a blog administrator.
# written by amy
This comment has been removed by a blog administrator.
# written by dan
This comment has been removed by a blog administrator.
# written by Anonymous

kenapa bergadoh kerana asalusul? lianpadukan ada bukti asalusul dan, kejayaan LP dari pak haji hashim dan para cikgu2 yang berdedikasi. kalau ada yang tak puashati, cabarkan diri untuk memperhebatkan perguruan masing2.contoh, kalau kamu dari perguruan BPM lama,atau stail lain, cubalah naikkan perguruan kamu tu, buktikan teknik atau sistem kamu tu terbaik.

# written by Anonymous

asal usul? Datanglah di gelanggang induk lianpadukan johor bahru ada bukti bukti yang sah dan nyata tentang asal usul lianpadukan.saya dapat lihat nungkir,surat sah tentang pemilik lian padukan dan gambar2 cantik di framekan di sana.sebab tu saya belajar di johor..Grandmaster Ayahnda Hj.Hasyim Hj Salleh memang ikhlas orangnya.. ikhlas dari Syiddiq Lian Padukan Johor Bahru.

Post a Comment

Kepada Pelawat Yang Budiman,

Jika anda terpaksa menggunakan "Anonymous" sebagai pengenalan diri, sila letakkan nama anda atau nama samaran pada penghujung komentar anda. Ini adalah sebagai tanda keikhlasan anda memberi komen atau ulasan.

Terima Kasih.

 
 

Copyright 2015 All Rights Reserved Lian Padukan Terengganu by Blogger.com